hjem sindicaci;ón

En liten bit av redningsarbeidet med Freia

Redningshund

Hoggorm!

Debatten om prednisolonbehandling eller ikke ved hoggormbitt er igjen aktuell, det er fremdeles delte meninger blandt veterinærene, men de fleste går i år igjen for prednisolon som førstehjelp.
Om Freia ble bitt av hoggorm, ville jeg ikke nølt med å gi henne kortison (prednisolon) umiddelbart da dette forebygger blodtrykksfall, sjokkutvikling og hevelse.
At kortison virker er det ingen tvil om.

Debatten i fjord om bruk av antiserum som eneste saliggjørende skal jeg ikke gå inn på her, men det som er viktig å huske på, er at kortisonbehandling er en ren førstehjelpsbehandling, og at man alltid skal oppsøke veterinær etter et bitt.
Ved bitt bør hunden helst bæres hvis mulig, da giften spres hurtigere ved muskelarbeid.

Ved hoggormbitt frykter man at hunden kan få en allergisk reaksjon.
Giften kan føre til sjokkutvikling og dette innebærer et akutt blodtrykksfall med påfølgende sirkulasjonsvikt og kollaps.

Hvor raskt til veterinær? Jeg vil si, med EN gang, men er du langt fra allfarvei og det har gått minst 30 minutter etter bittet, du ser ingen hevelse og hunden virker pigg, ta det med ro og spis matpakka di.
Har det ikke kommet noen akutt reaksjon innen da, kommer den sannsynligvis heller ikke.
Men husk: Oppsøk allikevel veterinæren innen et døgn, hunden din trenger antibiotika.

Ikke alle hoggormbitt er farlig, ca 40% av bittene er tørre, altså uten giftinnsprøytning.
Bistikk, humlestikk og vepsestikk, kan gi omtrent de samme symptomene som hoggormbitt, men er som regel med svakere styrke.
Behandlingsprosedyrene er de samme som ved hoggormbitt.

No comments yet

Sorry, the comment form is closed at this time.