hjem sindicaci;ón

En liten bit av redningsarbeidet med Freia

Redningshund

Redningshund

Foto:Trond Reiholm

Utdanning av en redningshund (og fører) tar ca mellom 2-3 år, fra de første steg til endelig godkjenning ligger det mange timers trening bak. Man bør like å være ute i all slags vær (noen dager må selv gummistøvlene tømmes) og ha mye tid til trening, orientering med bruk av kart og kompass er en nødvendighet
Når jeg sørøst skal gå, jeg havner nordvest..passer ikke helt her ;)
Underveis i treningen øver man på praktisk søk, samt rundering, sporsøk og feltsøk. Det er kanskje viktig å merke seg at man er helt avhengig av sine treningskammerater for å komme i mål, på en vanlig trening er kanskje egen hund under trening i 15-20% av tiden, resterende tid brukes til figurering, sporlegging og lignende for de andre i laget, ergo er det mange som står bak en godkjent ekvipasje.

Veien frem består av mange elementer, kort fortalt starter det med grunnkurs,
appellprøve, førstehjelpskurs, B-kurs, søksprøver klasse B, mørkerundering, feltsøk, orienteringsprøve, innstilling, hovedkurs og søksprøver i klasse A.
Ved bestÃ¥tt A er man godkjent og klar til “bruk” i redningsarbeidets tjeneste, dette skjer via kontakt med hovedredningssentralene og lokale politimyndigheter.
Etter to år er det tid for re-godkjenning med dertil prøver, dette for å sikre at ekvipasjen holder et tilfredsstillende nivå.
Videre er det tre disipliner: ettersøkningshund, lavinehund og ruinhund, sistnevnte er en tilleggsutdanning som krever at ekvipasjen allerede er godkjent i lavine eller ettersøk.

Den som anser seg for ferdig utdannet, er ikke utdannet, men ferdig.

Det er mange hunderaser som kan benyttes til dette formål, men som den bergtatte jeg er av rasen Flat Coated, er dette etter mitt skjønn en helt ideell rase. Flatten er sosial, hengiven, arbeidsvillig, utholdende, smart, gøyal og ikke minst vakker å se på. Det at den er så sosial og glad i mennesker er en av grunnene til at jeg synes de passer så godt til dette formål, å finne savnede personer.

Hanne B.Henden & Frost

Foto:Jan Storfossen

En reportasje om lavine finner du her!

No comments yet

Sorry, the comment form is closed at this time.